پارلمان ترکیه روز 25 مهر با 526 رای موافق در مقابل 19 رای مخالف با طرح دولت برای عملیات نظامی در شمال عراق در صورتی که اقتضا کند، موافقت کرد.
در پی موافقت پارلمان ترکیه با حمله نظامی به شمال عراق با هدف مقابله با شورشیان کرد این منطقه، شخصیتهای سیاسی عراق رایزنیهای گسترده ای را با مقامهای ترکیه برای جلوگیری از این اقدام آغاز کرده اند.
هیئت عراقی اعزامی به آنکارا در مدت شش ساعت مذاکره با مقامهای ترک به هیچ نتیجه ای دست نیافت و احتمال گفتگوهای بیشتری نیز بین دو طرف تاکنون پیش بینی نشده است.
دولت آنکارا پیشنهادهای مقامهای عراقی برای جلوگیری از نفوذ شورشیان کرد به داخل خاک ترکیه را غیرکافی و غیرقابل قبول دانست.
روزنامه "زمان" ترکیه روز شنبه در مقاله ای نوشـت : عملیات مرزی در آستانه وقوع است و ارتش در انتظار دستور حمله است.
وزارت امورخارجه ترکیه نیز در پاسخ به پیشنهادهای هیئت عراقی تاکید کرد: ترکیه خواهان اقدامات فوری و جدی است.
بغداد به ویژه مسئله نظارت بر مرزهای شمال عراق توسط نیروهای چند ملیتی و تقویت پستهای مرزی این منطقه با تجهیز تسلیحات و تجهیزات را مطرح کرده است.
ژنرال "بنجامین میکسون" فرمانده لشکر شمال نیروهای چند ملیتی اخیرا در این زمینه تاکید کرده که هیچ اقدامی علیه شورشی حزب پ.ک.ک. انجام نخواهد داد.
سه استان شمالی عراق تحت کنترل حکومت محلی کردستان این کشور قرار دارند.
یک عضو "پ.ک.ک" در کوههای قندیل در شمال عراق
روزنامه پرتیراژ "حریت" ترکیه نیز پیشنهادهای هیئت عراقی را تمسخرآمیز خواند و آنان را به لودگی در برابر درخواستهایی متهم کرد که هیچ پاسخی برای آنها نداشتند.
به نوشته مطبوعات غربی، بغداد به مقامهای ترک پیشنهاد کرده تا هشت سرباز اسیرشده ترکیه را در صورتی که در خاک عراق باشند، به دولت آنکارا بازگرداند. این درحالی است که ترکیه خواستار دستگیری بیش از یکصد عضو پ.ک.ک. شده بود.
ترکیه اعلام کرده که هشت سرباز ترک گم شده در خاک ترکیه هستند. یک دیپلمات غربی در گفتگو با یک روزنامه فرانسوی در این باره اظهار داشت : آنکارا که برای حمله نظامی به عراق تردید دارد و موفقیت آن را نیز نمی توان تضمین کرد، به مانند یک بند باز بر روی یک ریسمان باریک می ماند.
وی که خواست نامش فاش نشود، افزود: با بروز هر درگیری جدید میان شورشیان کرد و ارتش ترکیه، بر احتمال وقوع حمله نظامی افزوده می شود، اما هنوز دو گزینه برای جلوگیری از وقوع عملیات نظامی وجود دارد.
در همین حال می بینیم که "کاندولیزا رایس" وزیر امور خارجه آمریکا خبر داده که قصد دارد پیش از شرکت در نشست کشورهای همسایه عراق در استانبول به آنکارا رفته و با مقامهای ترکیه درباره حوادث مرزی به گفتگو بپردازد.
حرکت ارتش ترکیه بسوی مرزهای عراق
نشست همسایگان عراق قرار است در روزهای دوم و سوم نوامبر(11و 12 آبان) در استانبول برگزار شود.
این درحالی است که رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه نیز اعلام کرده که روز پنجم نوامبر(14 آبان) برای گفتگو با مقامهای کاخ سفید به واشنگتن خواهد رفت. وی پیشتر تاکید کرده که احتمال وقوع حملات نظامی پیش از دیدار وی با "جرج بوش" بسیار کم است.
پس بنابراین باید منتظر ماند تا اردوغان از دیدار خود با سران کاخ سفید بازگردد. اردوغان به خبرنگاران گفته است: من اکنون نمی دانم در دیدار با بوش چه صحبت هایی می شود و چه نتیجه ای خواهیم گرفت. ما در حال حاضر در وضعیت هشدار قرار داریم.
یک روزنامه ترکیه نوشت : باید منتظر بوش بمانیم.
اردوغان هفته گذشته با جدیت هر چه تمامتر می گفت که تصمیم گیری درباره حمله به عراق تنها و تنها به دولت آنکارا بستگی دارد و دیگر هیچ.
اما رایس پیش از آغاز سفر خود به آنکارا روز شنبه با لحنی شدید به ترکیه هشدار داد که از دخالت در شمال عراق خودداری کند و تاکید کرد که آمریکا آنچه را که درباره حضور حزب کارگران کردستان در آنجا لازم باشد، صورت خواهد داد.
سربازان ترکیه
حزب "پ.ک.ک" از سال 1984 میلادی جنگی مسلحانه را علیه دولت آنکار به راه انداخته است تا یک کشور مستقل کردستان در جنوب شرقی ترکیه تاسیس کند.
نظر شما